måndag 10 januari 2011

Tankar efter en teoretisk IKT dag

Känner mig lite mosig i skallen efter en dag på konstfack. Dessutom den första efter lovet. I mitt huvud surrar det ord som digital kompetens, duktiga ikt användare, kritiskt tänkande, källkritik och var är lukten? Den norska text vi läste tills i dag kändes inte som något nytt och revolutionerande men den satte lite ord på begreppen.

Vår uppgift som lärare är att hjälpa eleverna att sovra bland all information och lära dem att se kritiskt på källorna. Det är något som jag som bildlärare gärna överlåter till svenskaläraren tyvärr. Men det gäller ju även bilder. Hur är bilden gjord? Vad hände före och efter att den togs? Vad kan syftet vara med bilden?

Jag har väldigt lätt att gömma mig bakom min okunskap om ikt men bör nog sluta med detta å det allra snaraste! Dels är jag faktiskt någorlunda kunnig nu jämfört med innan kursen började och dessutom är jag ju mer erfaren än mina elever i stort. Så nya tag med kritiskttänkande blir det i undervisningen framöver!

God natt vi ses i morgon

2 kommentarer:

 1. Hej
  Som sagts tidigare, vad gör vi med bilder och vad gör bilderna med oss.
  Bra jobb!

  /Måns

  SvaraRadera
 2. Ja! Jag har också hela tiden backat för att jag inte kan så mycket data... men vi kan det andra och ska vårt framtida samhälle bestå av datanördar så vill jag att de ska vara lyckliga och kritiskt tänkande sådana.

  SvaraRadera