tisdag 18 januari 2011

Vad bör man publicera?Det är jag som står på toastolen med lejonförkläde! De andra är min dagmamma och hennes två barn. Det är som jag tycker en underbar 70-tals bild. Dagmammans barn har i nutid publicerat denna bild på facebook och jag blev glad av att se den.

Jag har funderat en del på vad man kan publicera och inte. Ska man lägga ut bilder på barnen i bloggen eller inte? Många har alla sina bilder publicerade på facebook även mina vänner så har jag umgåtts med dessa händer det att jag finns med på bild så även mina barn. Jag har valt att inte lägga ut bilder på mina barn där man tydligt ser ansiktet på mina bloggar. Det har kännts bra så eftersom de inte själva är mogna att välja. Dessutom är min nioåring ganska uppskrämd av skolan om att man inte ska ha sin bild på nätet.

I helgen var jag på en 40 års fest och satt vid samma bord som en rektor som arbetar på en f-9 skola i norra Stockholm. Han ansåg att det var vansinne att inte publicera bilder på barnen på nätet. Ju fler bilder som publiceras desto ofarligare blir det ansåg han. Dessutom lät han bli att spärra datorerna från vissa program då han ansåg att de som vill kan ändå komma åt dessa. Det som är viktigt är att föra debatten om etik och moral ansåg han.

Jag håller med om att det allra viktigaste är att vi ska lära barnen etik och moral både på nätet och annars. Det var ju detta vi pratade om på förra träffen att även om vi inte kan all teknik så har vi andra erfarenheter som inte de unga ännu besitter. Ändå tycker jag att det är svårt när jag vet och har erfarit hur en arg och besviken tonårstjej lägger ut hemska bilder på sin fd vännina på nätet. Trots att det har undervisats mängder om etik och moral. Är man arg så är man resoneras det. Då vill jag bara förbjuda alltihop även om jag vet att det är både en barnslig och orealistisk känsla. Det som har brustit är väl vår förmåga som vuxna att få barn och ungdommar att se konsekvenserna.

Då min man har ett företag och håller på att nyanställa en massa vet jag att det första de gör är att gå ut på nätet och googla på de som söker. Det har hänt att de har blivit tveksamma till personer efter att ha sett bilder som de publicerats på.

Ja ja detta var lite funderingar såhär på tisdagsmorgonen. Vad tycker ni?

3 kommentarer:

 1. Jag håller med - underbar bild, men rektorns middags kommentar är vansinne! Vad är självändamålet med att lägga ut bilder på folk överhuvudtaget? Att publicera vad elever arbetar med däremot har ett tydligt syfte (men själklart skall man först fråga eleven/upphovsmannen). Syftet är att ge föräldrar en insyn i skolarbetet, vad eleverna lär sig. Det kan vara diskussionsunderlag i olika klasser och då är det lätt att nå, det kan syfta till att rekrytera nya elever (eller kunder :)) om man visar upp spännande projekt. Det kan också vara att visa upp andra lärare vad man gör i sitt ämne och på så sätt stärka sin position, öppna nya dörrar för ämnesövergripande arbete etc. Jag kan inte se alls samma vinster i att publicera bilder på elever bara för att ... vad då -mindre farligt? De elever som visas på skolans hemsida skall först ha vårdnadshavarens och elevens godkännande och kanske också en liten slant för sitt modellarvode!!

  SvaraRadera
 2. Själv undviker jag att lägga ut bilder på mina barn, fast ett antal ligger på facebook. Jag föll för att de var så söta och att jag kände mig så stolt. Ville visa världen mina fina tjejer! Feedback kom direkt med diverse positiva kommenatarer från vänner och bekanta. Det är något läskigt över det hela. Just den där snabba kommunikationen ger en sån tillfredsställelse. Förr halade man fram plånboken och visade upp ett tummat foto eller två. Då visste man ju precis vilken/vilka man visat fotot för. Men idag. Alla mäjliga kan ju se. Fast, å andra sidan. Hur många bryr sig om mina bilder tänker jag i samma veva. Oj, så dubbelt det blir!

  SvaraRadera
 3. Det handlar också kom vem är den person som bloggar eller lägger ut bilder på sig själlv eller andra och i vilket syfte gör han det.
  Det är viktigt att man gör eleverna medvetna att detsom publiceras kan tokas på ett helt annat sätt än de har menat.

  SvaraRadera